Beadfilter

Een beadfilter wordt meestal achter een zeeffilter geplaatst. Deze combinatie heeft jaren goed gefunctioneerd. Het enige nadeel tegenwoordig is dat door de beads en de spoelleidingen in het beadfilter er een zware pomp nodig is om het water voldoende rond te kunnen pompen. Deze pompen verbruiken veel meer stroom dan de huidige pompen, waardoor een beadfilter hogere stroomkosten met zich meebrengt.

Beadfilter aanleggen

Een beadfilter is vergelijkbaar met een zandfilter welke veelal bekend zijn van zwembaden. Het verschil zit hem in de vulling en een extra blower voor het spoelen van het filter. In een zandfilter zit zand en tegenwoordig ook wel glas, dat heel fijn is en bijna alles tegenhoudt aan zichtbaar vuil wat door het zand/glas gaat. Alleen zitten er op glas en zand nagenoeg geen filterbacteriën.

Beadfilter bacteriën

Een beadfilter is gevuld met beads. Dit zijn kunststof balletjes waar filterbacteriën op kunnen groeien. Wanneer deze er op groeien worden de balletjes erg plakkerig, waardoor ze veel vuil tegen houden. De bacteriën breken schadelijke stoffen, zoals ammoniak en nitriet af, U kunt het vuil wekelijks makkelijk uit het filter spoelen, zonder zelf vies te worden. Bij vijvers waar de stroomkosten niet uitmaken is een beadfilter een goed werkende oplossing. Ook in beadfilters zijn er veel verschillende soorten gemaakt, waarbij het ene filter goed werkt en het ander flink wat nadelen heeft.

Vragen over vijveraanleg? Ga dan naar het contactformulier