Vijver verlichting

Een vijver is de blikvanger van iedere tuin, waar vaak veel geld aan uitgegeven wordt. In veel gevallen valt de uitstraling van de vijver weg, wanneer het donker wordt. Dit is uiteraard jammer en met de juiste verlichting kan ik zorgen dat dit probleem ook opgelost wordt. Van iedere vijver is een soort ‘kleine Efteling’ te maken, maar dan wel in uw eigen tuin.

Wat verlichting betreft kunt u denken aan het verlichten van een waterval of verlichting rondom de vijver. Dan denk ik aan: onderwater-verlichting, waterdichte Led-verlichting of Solar verlichting.

Onderwater vijververlichting

Zelf plaats ik vaak professionele zwembad verlichtingsspots onder water, welke volledig weggewerkt zitten in de vijverwand, waardoor er geen kabels in het zicht komen. Er zijn vaak discussies met visliefhebbers die dat schadelijk vinden voor de vissen. Mijn ervaring is dat ze rustig langs de verlichting zwemmen en geen ander gedrag gaan vertonen door de verlichting. Zelf heb ik ook een aantal spots in de vijver, waardoor ik ‘s avonds als ik thuiskom nog goed zicht op mijn vissen heb. Met deze vissen heb ik meerdere malen prijzen gewonnen op diverse koi-shows, wat niet lukt als ze niet in optimale conditie zijn. Dus gestrest zijn ze niet van welke verlichting dan ook. Uiteraard wordt de verlichting via een tijdschema geregeld, waardoor het voor de vissen ook een regelmaat heeft.