Korfgraaf 5 4174 GL Hellouw
+31627416329
jipgeerlings@live.nl

Koi vijver

We leggen veel soorten vijvers aan. Maar de koi vijver is toch wel onze specialiteit. Dit zijn geen standaard visvijvers met een stuk folie in de grond en een pomp op de bodem, die via een slang naar een filter gaat. Zo worden ze door particulieren en hoveniers wel vaak gemaakt, maar voor mij is dat geen optie.

Koi vijver waterkwaliteit

Een koi is een vis die ver doorgekweekt is om de mooiste kleuren en patronen te krijgen. Deze vissen zijn over het algemeen behoorlijk sterk, maar toch vaak erg gevoelig voor ophopingen van vuil en slechte waterkwaliteit. Vandaar dat wij de folie voor onze koivijvers niet vouwen, maar volledig strak lassen. Meestal doen we dit op locatie, maar soms ook als prefab zak, die we op locatie in de bak hangen. Ook een bak polyesteren is een optie. Door deze methode kan er al geen vuil ophopen in de plooien van de folie. Daarnaast werken we altijd met bodemdrains en skimmers in de vijver, die er voor zorgen dat het vuil richting het filter verplaatst wordt. Hierdoor zijn er ook geen pompen, leidingen en kabels in de vijver aanwezig waar vuil achter kan blijven. Dit oogt een stuk fraaier en is ook geen obstakel voor de koi.

Filterinstallatie koi vijver

Vanaf de bodemdrain en de skimmer gaat het water via pvc leidingen van 110 mm naar de filterinstallatie (zie hier ook de mogelijke filters), waarbij we de laatste tijd veelal combitrommelfilters gebruiken, die de vijver kraakhelder filteren. Bij onze koivijvers kunt u, wanneer deze goed is ‘ingedraaid’ te allen tijde op de bodem kijken. Vanuit het filter pompt een pomp veelal ook via 110 mm het water weer terug naar de vijver.

Vijver vormen

De koi vijvers zijn meestal strakke bakken van 1,5m tot 2,2m diep, maar ook natuurlijke vormen met plantenranden zijn een optie. Houdt u  er wel rekening mee dat veel planten door de koi ‘gesloopt’ worden en dat er weer meer vuil tussen de planten kan blijven zitten. Door de techniek en het formaat van een koivijver zijn deze over het algemeen een stuk duurder dan een natuurvijver of goudvisvijver. Maar, als u eenmaal besmet bent met het ‘koivirus’ dan is het een prachtige hobby die zich bij de meeste klanten al snel uitbreidt met meer en betere kwaliteit vissen.

Startende koi vijver

Voor de startende hobbyisten werken we vaak ook met kamerfilters die in aanschaf een stuk voordeliger zijn dan trommelfilters, maar ook goed functioneren. Wel leggen we dan vaak de benodigde bodemdrains en skimmers aan voor het formaat vijver, zodat er in een later stadium altijd nog overgestapt kan worden naar een trommelfilter of een ander soort filter.

Andere mogelijkheden

Een koi vijver kan op allerlei manieren worden gemaakt, in de grond, boven de grond, strak of natuurlijk. Met steen, hout of sandwichpanelen of een prefab vijver.

Kijk om een idee te krijgen naar onze gerealiseerde projecten en informeer naar de mogelijkheden.