Een plantenfilter wordt veelal door hoveniers geadviseerd en gemaakt, als ze al een filter plaatsen op een vijver. Dit werkt goed op een zwemvijver of een weinig bezette vijver. Maar de manier waarop veel plantenfilters gemaakt worden geeft grote problemen bij koivijvers of vijvers met een hoge visbezetting. Veel plantenvijvers worden vol gestort met lava of ander poreus materiaal, wat lange tijd goed functioneert als biologisch filter. Maar doordat het niet goed spoelbaar is slibt zo’n plantenfilter na jaren dicht en gaat het juist negatief werken.
Planten filter goed plaatsen
Veel ziekten die ik bij vijverchecks tegen ben gekomen, kon ik herleiden naar een plantenfilter dat aanwezig was. Wanneer ik bij een vijvercheck kom en ik zie een plantenfilter, dan steek ik eerst mijn hand in de bak om te kijken of ik veel vuil en slib tegen kom en dan is dat meestal al de oorzaak of mede oorzaak van de problemen. Wanneer een plantenfilter zo gemaakt wordt dat het goed te spoelen is en ook regelmatig gespoeld wordt, dan is het een toevoeging voor de vijver.
Planten filter biedt uitkomst bij nitraat
De planten in het filter groeien van nitraat, een afvalstof die veel voorkomt in koivijvers en die vaak lastig af te breken is. Een plantenfilter kan hier een uitkomst brengen. Dit kan een standaard PE-bak zijn met waterval of een groter gevormde bak, naast de vijver of verderop in de tuin. Wanneer we een plantenfilter maken zorgen we dat er een ruimte onder de planten zit waar het vuil afgevangen wordt. We sluiten het plantenfilter aan op een afvoer, zodat deze regelmatig gespoeld kan worden.
Informeer naar de mogelijkheden van een plantenfilter!
Vragen over vijveraanleg of filters? Ga dan naar het contactformulier