Waterkwaliteit

Bij waterkwaliteit wordt er vaak gedacht aan helder water of troebel water. Maar helder water wil niet per direct zeggen dat het water ook goed is. Er kan bij helder water ammoniak, nitriet, nitraat of fosfaat voorkomen. Waarbij fosfaat vaak minder gemeten wordt.

Verhoogde waarden waterkwaliteit

Algengroei komt veel voor bij verhoogde fosfaat en nitraatwaarden. Dat is nog niet direct schadelijk voor de vis maar tegenwoordig met trommel systemen, is het wel schadelijk voor het systeem. Dat op een gegeven moment niet functioneert als de leidingen dichtslibben.

Schadelijke waterkwaliteit voor de vissen

Stoffen als ammoniak en nitriet, zie je niet direct in het water. Maar deze stoffen zijn zeer schadelijk voor de vissen. Dit zijn stoffen die geproduceerd worden door de vis zelf en door afstervende planten en bladeren die in de vijver waaien. Het biologische gedeelte van het filter zou dit moeten oplossen. Echter zien we vaak dat de filters te klein zijn, of niet goed genoeg zijn opgestart voor de hoeveelheid visvoer. Klanten die deze waarden zelf niet kunnen meten, komen hier vaak pas achter doordat er plekken geïrriteerde huid op de vis zichtbaar is.

Vijverchecks

De kwaliteit van het water en de hoeveelheid schadelijke stoffen, controleren wij met onze vijverchecks. Ook bekijken we of de vissen parasieten hebben. Hoge waarden van ammoniak en nitriet zijn altijd terug te herleiden naar het filter. Hierbij is er of: te weinig capaciteit, of te weinig doorstroming. Eventueel is er ook te weinig beluchting in het filter aangezien de bacteriën ook zuurstof nodig hebben.

Troebel water

Bij troebel water is zijn er vaak problemen bij het UV-filter. Is het water groen, dan is het een UV-probleem. Dit wil zeggen dat er te weinig UV-capaciteit is, voor de hoeveelheid zon die in de vijver komt. Ook kan het komen doordat het UV-filter verkeerd geplaatst is, waardoor er niet voldoende water langs Het UV-filter komt. Is het water bruin, dan komt dit vaak door stof of fijne vuildeeltjes die niet goed worden afgevangen. Vaak door het plaatsen van kostenbesparende kleine filters.