Vijver pomp

Er zijn veel verschillende pompen met elk een eigen toepassing. Vaak kom ik bij klanten verkeerd gebruikte pompen tegen voor hun huidige vijver. Dit zijn dan bijvoorbeeld drukpompen voor een filter met groter leidingwerk of flowpompen die op kleiner leidingwerk zijn aangesloten. Veelal worden oudere pompen gehandhaafd, omdat deze nog niet kapot zijn. Maar deze verbruiken veel meer stroom dan de huidige generatie pompen. Ook het aanpassen van kleiner leidingwerk naar ruimer leidingwerk kan zorgen voor veel lagere stroomkosten en betere stroming in de vijver.

Stroom besparing

Ik heb al van meerdere klanten reacties gehad, dat ze na het aanpassen van hun systeem een hoop stroom besparen. Zelfs de investering van soms een compleet nieuw filtersysteem is in een paar jaar terugverdiend. Dit is uiteraard ook logisch als we kijken naar de oude zwembadpompen in combinatie met een beadfilter die gebruikt worden en soms wel 1000 of 1500 watt per uur verbruiken.

Rekenvoorbeeld

De pomp draait dag in dag uit en 24 uur per dag, wat neerkomt met 25 cent per 1000 watt stroomkosten op 2190,- euro per jaar (24 x 0,25 x 365 = 2190,-). Voor het gemak rekenen we met 2 euro per watt per jaar. Wanneer we zo’n beadsysteem vervangen door een trommelfilter of groot kamerfilter met 110 mm leidingen dan zal de stroom teruggedrongen worden naar 250 watt of minder. Dit geeft een besparing van 1500 euro per jaar.

Inzicht in verbruik

Voor deze mogelijkheden heb ik een stroommeter, zodat ik bij de klant kan laten zien wat het huidige stroomverbruik is. Aan de hand van deze meting kan ik dan een advies geven voor een zuinige oplossing.