Koikarpers kopen

Op veel internetsites worden er Koi aangeboden, meestal omdat de aanbieder stopt met zijn hobby. Wilt u koikarpers kopen? Let dan goed op bij je aankoop. Een mooie foto van een Koi wil niet zeggen dat dit pareltje je geluk brengt in jouw vijver! Een Koi kan er op het eerste oog gezond uitzien, maar kan verschillende parasieten, bacteriën of virussen met zich mee dragen. Helaas heb ik de afgelopen jaren meerdere malen meegemaakt dat een klant van mij waarschijnlijk hierdoor een groot deel van zijn juweeltjes is kwijtgeraakt;  KHV (Koi Herpes Virus) is een virus waarbij binnen een paar weken 20 tot 80% van je vissen dood kunnen gaan! Dit virus komt tot uiting bij hoge temperaturen en stress. Iets wat goed pas na een paar jaar na aankoop tot uiting kan komen. Voorbeelden van uiting die ik meegemaakt heb zijn na paaien van de vissen of nadat de oprit in de buurt van de vijver opnieuw bestraat werd. Een goede quarantaineperiode kan een hoop problemen voorkomen (maar zeker niet alle!).

koikarpers kopen? denk goed na

Denk daarom goed na, waar u leuke, mooie of te gekke koikarpers kunt kopen. Er zijn helaas ook speciaalzaken met (te) weinig verstand van zaken. De overheid probeert dit wel aan te pakken met nieuwe verplichte papieren en opleidingen voor verkopers van koi, maar dit is vooral gericht op aquariumverkoop, dus of dit veel verbetert voor de kwaliteit van de koiverkoop, weet ik niet.

Een mooie foto van een Koi wil niet zeggen dat dit pareltje je geluk brengt in jouw vijver

Vijverspeciaalzaak

Wanneer u bij een vijverspeciaalzaak wilt kopen, kijk dan goed rond hoe de koi erbij zwemmen. Wanneer de koi stil- of platliggen is dit niet goed. De koi moeten hongerig en actief zijn. Uiteraard kan er best een keer een mindere bak bij een dealer zijn. Dat zal op dat moment ook zijn redenen kunnen hebben, maar dan is het wel vaak te zien aan de kleur van het water. Heeft de dealer zijn koi voorzien van de juiste medicijnen? Dan zie je dat aan de kleur van het water. Wanneer een dealer niet gezond uitziende vissen toch probeert te verkopen, dan kunt u beter een andere dealer zoeken.

Zelf heb ik de mogelijkheid om met of voor klanten bij verschillende groothandels koi te kopen. Ook heb ik veel dealers door de jaren heen leren kennen, waardoor ik van veel dealers weet welke beter of minder goed bekend staan. Ook heb ik voor meerdere klanten vissen gekocht of geselecteerd voor koishows, waarmee verschillen prijzen door mijn klanten behaald zijn.

Een goed voorbeeld van Koikarpers kopen

Een mooi voorbeeld hiervan is van mijn vriend Alwies. Hij was niet echt enthousiast voor zijn eerste koishow in Nieuwegein in 2016. Ik heb hem geholpen met alles en duidelijk gemaakt, dat hij echt mooie koi had om in te zetten. Hij won vier eerste prijzen, twee tweede prijzen en ook de prijs voor het meest mooie vat van alle hobbyisten. Waarin een grote kerel klein kan zijn!

Dat vind ik zo mooi van mijn beroep. Ik ga ervoor en wil eenieder helpen met wat dan ook op het gebied van de vijver- en koihobby. Bekijk ook onze pagina over koi vijver aanleggen. Heeft u nog overige vragen?