Combifilter vijver

Onder combifilters, worden tegenwoordig vaak trommelfilters in één bak met een bewegend bedfilter bedoeld, die al een aantal jaren goed functioneren. Wel is een vaak genoemd probleem dat klanten wat last houden van nitriet, aangezien de ammoniak snel wordt afgebroken in het bewegend bed waar veel zuurstof aanwezig is voor de bacteriën. De bacteriën die nitriet afbreken komen vooral voor in een zuurstofarme omgeving. In de oude kamersystemen waren vaak ophopingen van vuil waar de nitrificerende bacteriën het nitriet konden afbreken.

Kamers van combifilter

Met alleen bewegend bed en een trommelfilter is er geen plaats voor deze zuurstofarme omgevingen, waardoor er soms verhoogd nitriet in die vijvers gemeten wordt. Door deze ervaring maken we tegenwoordig meestal twee kamers achter een trommelfilter. Één kamer met bewegend bed en één kamer voor bijvoorbeeld Japanse matten of ander extra poreus materiaal. Gesteente of zelfs nitraathars is in deze kamer ook een mooie toevoeging. Wel moet deze kamer regelmatig gespoeld worden.

Vuilophoping

Ondanks dat het achter een trommelfilter geplaatst is, hoopt er zich hier op langere termijn vuil op. Dit zijn bijvoorbeeld afgestorven bacteriën. Voor deze soort systemen zijn er veel producenten. Eigenlijk kunnen we alle merken leveren maar er is een aantal systemen waar we goede resultaten mee hebben geboekt. Laat u door ons informeren over de mogelijke systemen!

Vragen over vijveraanleg of filters? Ga dan naar het contactformulier