UV Filter

Een Uv filter is niet helemaal een goed woord, want het filtert letterlijk namelijk niks uit het water in de zin van opvangen. Een Uv lamp (meestal ingebouwd in een unit) doodt door zijn Uv straling de zweefalg (het groene water) en deze zwevende deeltjes klonteren samen als ze afgestorven zijn om daarna door een ander filter opgevangen te worden. Een Uv unit doodt dus alleen het fijne materiaal. Veel mensen denken dat een Uv-lamp alle soorten alg zal afbreken. Dit is alleen niet zo, aangezien de lamp alleen maar het water (en dus de zweefalg) die door de lamp gaat afbreekt. Draadalg of slijmalg die langs de vijverrand of op de bodem van de vijver zitten worden dus niet door de lamp afgebroken. Deze soorten alg zijn meestal het gevolg van te weinig biologische bacteriën om de hoeveelheid afval (vaak nitraat) uit de vijver af te breken, waardoor de algen daar juist van gaan groeien. Wanneer u deze algen wilt bestrijden, moet u dus ook altijd de bacterie cultuur weer op orde brengen, zodat de algen verwijderd kunnen worden. Dit kan alleen door het filteroppervlak te vergroten of door nieuwe bacteriën toe te voegen.

Verschillende soorten Uv lampen:

Vanouds zijn Uv units die tussen een pomp en het filter geplaatst werden het meest bekend. Deze functioneren goed, alleen voor de huidige tijd waar alles steeds met grotere leidingen en minder bochten gemaakt wordt, is de doorstroming een beperking. De grotere units zijn wel te verkrijgen met grotere aansluitingen. Tegenwoordig wordt er veel gewerkt met dompel amalgaam lampen; dit zijn Uv lampen zonder behuizing die rechtstreeks in een filter geplaatst kunnen worden. Voor de doorstroming is dit de beste oplossing. Let wel goed op waar u hem plaatst! Officieel mogen ze alleen geplaatst worden met een magneetbeveiliging, zodat wanneer u het filter opent de Uv lamp uitgaat. Dit wordt bijna nooit gedaan maar de Uv straling is bij langere tijd slecht voor uw ogen. Ook tast het veel soorten materiaal aan. Bij goedkopere varianten heb ik al weleens meegemaakt dat na een aantal jaren de Uv-straling de kunststof behuizing had aangetast, waardoor die flinterdun en doorzichtig geworden was. Ook pvc en silicone van bijvoorbeeld de afsluiting bij een trommelfilter kunnen echt niet tegen Uv-straling. Let hierop bij de plaatsing van de dompel amalgaam.

Qua hoeveelheid Uv straling die nodig is voor een vijver is het verschillend; wanneer het filter en voornamelijk het bioloog groot genoeg is en dan volstaat een vijver soms al zonder Uv. Het is wel handig om voor opstart momenten een Uv te hebben in dit geval. Voorheen werd er 2 a 3 watt Uv licht per m3 water gehanteerd, dit ging over normale Uv straling. Amalgaam is 2x zo sterk dus hierbij zal 1 a 2 watt per m3 vijverwater volstaan. Ook hiervoor zijn veel verschillende leveranciers en kwaliteiten. Bijvoorbeeld een 40w dompel amalgaam van de ene leverancier functioneert soms nog geen jaar 100%, terwijl je 2 tot 3 jaar met een Amalgaam van een betere kwaliteit kunt doen.