Trommelfilter

Een niet meer weg te denken filter in onze koihobby is wel het trommelfilter. De laatste jaren heeft bijna iedere groothandel er één of meerdere op de markt gebracht. Waar de ene groothandel tracht het filter van de beste materialen te maken en het zo degelijk mogelijk te maken, kijkt de andere groothandel hoe het door goedkoper produceren en goedkopere onderdelen voordeliger geleverd kan worden. Ook zijn er veel dealers die de modellen onder een eigen label verkopen. Hierdoor zijn er ondanks dat de basis gelijk is, toch veel verschillen. Ondertussen heb ik bijna ieder merk weleens geplaatst of ben ik het bij een vijver tegengekomen. Hierdoor heb ik voor mezelf een duidelijk beeld gekregen welke filters ik wel en niet wil plaatsen.

Uitleg trommelfilter

Voor degene die nog niet weten wat een trommelfilter is zal ik een kleine uitleg geven. Een trommelfilter is een heel fijn gaas dat gespannen is om een trommel; het vuile water komt binnen in de trommel en het vuil blijft achter tegen het doek. (bijna[CG1]  alle modellen die ik ken die andersom werken functioneren niet) Het schone water gaat verder naar het biologische gedeelte van het filter. Wanneer het doek vervuilt zakt het water (bij een gravity systeem) na de trommel. Hier zitten voel pennen die het niveau detecteren. Wanneer het niveau te laag wordt gaat het filter zichzelf spoelen en draait de trommel rond over een goot die net boven waterniveau geplaatst is. Boven de trommel hangt een sproeibuis die het doek schoonspuit. Het vuil komt in de goot en wordt zo afgevoerd naar het riool of een sloot. De trommel spoelt zichzelf met vijverwater, waardoor het waterniveau langzaam zakt. 50% van de problemen met trommelfilters wordt veroorzaakt doordat veel hobbyisten geen automatische verversing op hun vijver plaatsen wanneer ze een trommelfilter plaatsen. Wij sluiten de systemen altijd volledig aan op een aanwezige of nieuw aan te leggen afvoer. We zorgen dat er ook altijd een waterleiding naar de filterput gelegd wordt voor het ververs systeem. Kwa trommelfilter werken we de laatste jaren voornamelijk met Profidrum trommels, welke zijn voorzien van degelijke motoren, spoelpompen, besturing en andere onderdelen. Voor de kleinere portemonnee hebben we ook de mogelijkheid om goedkopere systemen te leveren, alleen kunnen we bij deze systemen geen garantie geven op onze arbeid, wanneer we hier eventueel op locatie onderdelen van moeten vervangen.

Een trommelfilter is een prachtig systeem, dat een vijver helderder maakt dan ooit en waar een klant minder onderhoud aan heeft dan aan een ander systeem. Wel functioneert dit systeem alleen goed als het helemaal klopt. En met het juiste beetje onderhoud.