Vijverfilter app

Drukfilter, wifi filter

Drukfilters worden vaak aangeboden bij tuincentra en gebruikt door hoveniers. Deze filters zijn compact en kunnen makkelijk weggewerkt worden naast de vijver. Voor kleine vijvers zonder vissen kunnen deze filters goed functioneren. Aangezien deze filters niet makkelijk schoon te maken zijn, worden ze in de praktijk weinig gespoeld, waardoor ze dichtslibben. Hierdoor wordt de stroming in de vijver slechter en wordt er minder vuil afgevoerd, waardoor het vijverwater verslechtert. Dus ook drukfilters regelmatig spoelen is nodig en ze alleen gebruiken bij niet al te vol bezette vijvers. Bij de aanschaf altijd kijken dat u een wat groter systeem koopt met meer capaciteit dan u theoretisch nodig heeft.

Verschil in kwaliteit

De leveranciers zetten het liefste zo’n groot mogelijke vijver op de verpakking maar in de praktijk blijkt dat dit bijna nooit haalbaar is. Ook hierin zijn er veel kwaliteiten te koop, waarbij de goedkopere systemen door de lichte en simpele sluitsystemen na een aantal keer openen niet goed meer afsluiten.. Oase en Auga, zijn twee producenten die degelijker systemen leveren. Van deze leveranciers kunnen we alle systemen leveren, dus informeer naar de mogelijkheden.

Drukfilter app

Auga heeft sinds kort een nieuw drukfilter op de markt gebracht dat automatisch gespoeld kan worden via een app, via uw telefoon. Dit lost dus meteen de nadelen van een drukfilter op: namelijk het lastig spoelen. Met deze app is het filter handmatig te spoelen, zodat het op dat moment één keer spoelt. Maar naast de handmatige app is het filter ook wekelijks meerdere keren instelbaar te spoelen. Door het filter regelmatig te laten spoelen blijft het vuil aan de buitenkant van het filter en wordt het bij iedere spoelbeurt afgevoerd. Hierdoor blijft het biologische gedeelte in het filter schoon en kan dit gedeelte volop de ammoniak en nitriet afbreken die de vissen en afstervende plantenresten produceren. Wanneer we dit systeem plaatsen in combinatie met een automatisch ververs systeem blijft de vijver altijd op peil en heeft u als klant weinig omkijken naar uw systeem.

Regelmatig controleren

Uiteraard moet u wel regelmatig controleren of alles goed loopt en of de waterwaardes goed blijven. Ik ben ervan overtuigd dat dit nieuwe filter top werkt bij goudvisvijvers of plantenvijvers. Voor kleinere koivijvers wordt het door de leverancier ook geadviseerd. Maar zelf test ik dit eerst nog uit voor ik dit zal adviseren.