Visvijver aanleggen

De meeste visvijvers die wij aanleggen worden gebruikt voor Koi karpers. Uiteraard kan een visvijver ook worden aangelegd voor andere vissen. Omdat Koi Karpers een behoorlijke omvang hebben, is het belangrijk om van tevoren goed te bedenken welke vissen er in de vijver gaan zwemmen. Denk ook na over de omvang van de vijver, de planten en de begroeiing rondom de vijver. Daarnaast is het ook belangrijk om het aantal vissen in gedachte te houden. Teveel vissen zorgt voor een onstabiele vijver waar u meer ziektes in kunt hebben. Wanneer u toch meer vissen op een kleinere ruimte wilt huisvesten zorg dan voor de juiste filtratie met extra overcapaciteit.

Diepte van een visvijver

Om voldoende ruimte voor de vissen te houden moet de visvijver minimaal 80 cm diep zijn. Dit is onder andere belangrijk zodat de vissen de winter doorkomen. Ook is het van belang dat het water niet bevriest. Om dit te vookromen kan een luchtpomp in sommige gevallen al voldoende zijn. Bij grotere projecten plaatsen we vaak een vijververwarmer. Het water dient in de winter niet dicht te kunnen vriezen.

Hoeveel vissen passen in een vijver?

De algemene regel om het aantal vissen voor een vijver te hanteren is: maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater. Dit is ongeveer de maximale hoeveelheid vissen die een biologisch filter aankan. Bedenk hierbij wel dat sommige vissen nog gaan groeien, dus houdt hierbij rekening met extra marge. Wat betreft het filter is het raadzaam om dat de gehele vijverinhoud ongeveer eens per uur door het filter kan stromen om het water in de juiste conditie te houden.