Bio pool

Een biopool is een zwemvijver tussen een zwembad en een zwemvijver in. Er wordt hier vaak gebruik gemaakt van laag zoutelektrolyse systeem. Dit systeem zet een lichte hoeveelheid zout die toegevoegd is aan het zwemwater om in chloor. Door dit chloor kan er geen alg groeien en wordt het zwemwater gedesinfecteerd. chloor en epdm gaan niet samen dus een Biopool met dit systeem kan alleen gemaakt worden met zwembadfolie of polyester baden. Door het systeem kan er wel met een lichte wand gewerkt worden wat een mooi blauwwater effect geeft. Dit is niet aan te raden met een zwemvijver aangezien hier toch een lichte hoeveelheid alg en biofilm op de wand zal ontstaan waardoor de lichte ondergrond vuil toont.

Zoutelektrolyse: van zout naar chloor

Zoutelektrolyse maakt als het ware chloor aan door een klein beetje stroom te zetten op het zwemwater. Zout is natriumchloride. Door middel van zoutelektrolyse worden chloor en natrium gescheiden. Vervolgens zal het chloride ervoor zorgen dat alle bacteriën in het zwemwater worden gedood, waardoor het zwemwater helder en gezond blijft. Wanneer het chloride uiteindelijk uitgewerkt raakt, dan bindt het zich weer aan het natrium en kan de totale cyclus worden herhaald. Dit betekent dat zoutelektrolyse het zwemseizoen door gewoon kan blijven werken, Wanneer je slechts eenmalig zout toevoegt aan je bio pool dat voorzien is van een zoutelektrolyse apparaat.

Zoutelektrolyse is niet nieuw meer

In Nederland zijn we wellicht nog niet zo goed bekend met zoutelektrolyse, maar nieuw is het zeker niet. Het is namelijk zo dat er in andere landen, waaronder Australië en de Verenigde Staten, al tientallen jaren wordt gewerkt met zoutelektrolyse. Door de warme en lange zomers duurt het zwemseizoen daar veel langer, zeker in Australië en in de zonnigste staten van Amerika, waardoor zoutelektrolyse nog meer voordeel oplevert. Het systeem is dan ook al meerdere malen verbeterd en kent tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar belangrijke voordelen.

De belangrijkste voordelen van zoutelektrolyse

Zoutelektrolyse gaat vanzelf door. Dit betekent dat je geen extra maatregelen hoeft te nemen wanneer je een weekendje weg gaat of zelfs een paar weken met vakantie bent. Je zwembad blijft schoon en helder. De zoutelektrolyse cyclus zorgt voor een voortdurende zuivering. Het werkt volledig automatisch, het proces is geheel natuurlijk en daarom gezond. Daarnaast is elektrolyse een milieuvriendelijke keuze. Zwemkleding verkleurt niet meer, er zitten minder chemicaliën in het zwemwater en actieve zwemmers ontwikkelen geen klachten meer als gevolg van chloor. Het water is aangenaam zacht en je hebt geen last meer van een hinderlijke chloorlucht.